22,23 september -zomervakantie

Jaja, de zomer is terug; het kan niet op. De temperaturen klimmen naar 28 graden en meer. Er staat weinig wind, en het zal blijven duren, al tot het einde van deze week volgens de laatste meteo berichten.....
Van zeilen komt niet veel om de gekende redenen. Niettemin is er aan de boot wat werk, oa het herstel van het BB motortje; het draait wel maar de schroef niet wat niet echt de bedoeling is. Enig onderzoek brengt aan het licht dat de breekpen van de schroef gewoon in drie stukken gebroken is, wss een gevolg van onze onzachte aanraking met een drijvend aanmeertouw in de haven van Aguino vorige week. Toen niks gemerkt, maar dat is de laatste keer dat de motor gebruikt werd, dus dat zal het wel zijn. Hier in Vilagarcia is een bedrijfje waar alles ivm met BB motoren verkocht wordt, dus, aan de prijs van €3 voor 2 nieuwe breekpennetjes (ééntje in de reservebox) zijn de troebels verholpen.
Verder worden de teervlekken opgelopen door de aanraking met het mosselponton vakkundig weggepoetst en ook de verdere afwerking en zoutvrij maken van de kussens van het interieur krijgen de nodige aandacht.
Het is de week van de klusjes wel want ook de gootsteen blijkt plots verstopt. Allez, tang en schroevedraaier terug bovenhalen en de boel ontstoppen. Een probleem met gelijk welke klus op een boot is het telkens verleggen van allerhande materiaal, vooraleer een aanvcang met de werken kan gemaakt worden, het opdiepen van de benodigde spullen en het uitvoeren van de werkjes in een meestal zeer benepen positie die telkens aantoont dat de uitvoerder ervan (ikke) niet meer in zijn beste doen is ( 's anderendaags zo stijf als een balk) .
Toch klaag ik niet want naast het klussen aan de boot staat ook het genieten van het mooie weer. Zo gaan we in de namiddag naar het strand waar het water weliswaar nog steeds diepvriestemperaturen heeft, doch waar het echt goed en rustig toeven is. De dijk wordt ook nog eens afgewandeld en een lekker wit gekoeld wijntje op een afgelegen terras is de beloning.
's Avonds mosselen uit de Ria... groot dat die beesten hier zijn... en lekker....

23 september, Erna's voorlaatste dag. Nog steeds stralend, en zo mogelijk nog mooier weer. In de morgen nog wat verder klussen en dan tegen tienen de trein op naar Vigo, gewapend met een stadsplan. Na een klein uurtje ( een heel kleintje) arriveren we. We zakken af naar het historisch stadscentrum en klimmen even later naar het Castillo de Castro. Een mooie wandeling, ware het niet dat we twee drugverslaafden storen in hun spuitactiviteiten. Brr... Toch een ietwat wrange ervaring. Ik zie de spuit in één van die mannen hun arm bungelen. Ze excuseren zich in hun betraptheid, wat het geheel nog een ambetanter gevoel geeft. Ja, alles in het leven is niet altijd even mooi zeker ? ...
Enfin, het uitzicht over Vigo, vanop dit hoge uitzichtspunt is toch wel ongeevenaard. De stad is een mengelmoes van historische gebouwen, en moderne aanbouw. Verder is het vooral een grote bouwwerf, waar momenteel in allerijl een aanvang gemaakt wordt met de restauratie van al wat historisch belang heeft. Een wedloop met de tijd die ze in bvb Oostende onherroepelijk verloren hebben maar hier zeker nog de moeite loont.
We gaan ook even naar de jachthaven kijken. Het ziet er , zoals in de Pilot beschreven inderdaad nogal vol en benepen uit, maar ik denk toch hier een ligplaats te zoeken voor het ophalen van Jan, mijn motorvriend (van de verhalen van J&J zie http://www.nortonclubflanders.be/ klik op "reizen") die mij onlangs ook gecontacteerd heeft om hier een weekje vakantie te houden. Winnie en Johan komen hier, weliswaar een weekje later aan boord om de eindspurt naar Porto in te zetten. In de hoop op goed weer zullen we in deze omgeving nog en paar weekjes de rias de Vigo en wellicht ook die van Pontevedra verkennen, en dan vooral de eilanden voor de deur Isla de Cies en Ons.
Enfin, kort na de middag zijn we terug bij de boot en gaan nog even zwemmen op het strand want het is nu toch wel echt warm. Geen fluit wind en de watertemperatuur die door het rustige weer bijna te genieten valt.... bijna... 's Avonds een Tajine.... met ballekes.. mijn favoriet

groetjes,

Erna en Jean

3 opmerkingen:

Charlie ON5NC zei

Hallo Jean,
We zijn terug van een paar fantastische weken aan de Gironde en 'k heb juist de achterstand in de lezing van je blog ingehaald. Zeer boeiend en tof geschreven. Wat het ochtendlijke radiocontact betreft zal het nog wel een tijdje duren vooral we hier aan deze kant klaar zijn met de installatie van onze bedieningslessenaar. Ik zal s'avonds wel eens uitluisteren.
De groetjes, ook aan Erna en we lezen of horen nog wel.
Charlie

SY_ALEGRIA zei

Hallo Jean,

Goed gezien hoor! In Vigo lag ik welgeteld 1 uur....: Reden: geen plaats dan gaven ze mij een plaatsje aan een kaaimuur juist buiten de beschermde marina en tien minuten later kwakte mijn bootje verschrikkelijk tegen de kaaimuur... de pilotboten(guardia civil) draaiden daar namelijk op volle kracht binnen en dan vol gas in reverse..result een hekgolf van meer dan 2 meter hoog... dan maar onmiddelijk touwtjes los en naar Baiona waar een rustige ankerplaats is + een mooie marina.

Grtjs.Fernand

Jean Dekeyser zei

Dag Sonja en Charlie: ja jongens , dat zenden, de laatste tijd is daar niet veel van gekomen. Rond acht uur wel contact met het thuisfront iedere avond, maar dan via Skype. Morgen zaterdag 26 september wordt de pees er terug opgelegd en ga ik zeilen dat de brokken er weer afvliegen... Een beetje te lang op mijn lui gat gezeten. ...
Tot in de ether misschien...

Dag Fernand, ja Vigo zal het toch even moeten worden om de bemanning op te halen. (2X) Ik moet ze bovendien van het Estation de Autobuses ophalen (ze komen van Porto) en dat is toch wel een eindje de stad in en het kortst bij die betreffende jachtclub. Ik zal wal zien, anders neem ik de andere jachtclub ( er zijn er 3) en ga met de bus . haha !