25, 26 en 27, 28 Juni La Trinite - Vannes - Piriac

Amaai, al weer 3 dagen geleden dat ik iets op de blog gezet heb. Ik begin slechte manieren te krijgen. Alez vooruit dan, ....
25 juni; la Trinité; Sonja en Charlie komen vanvond eten... wat dacht je... een Tajine uiteraard. Leuke avond gehad, nadien wat koffie gedronken wat voor Erna aanleiding was de ganse nacht geen oog dicht te doen. Tsaa, ook geen goed idee natuurlijk. Enfin ! 's Anderendaags gaan we terug naar Vannes, ik met de boot, Erna met de bus. Gelegenheidsbemanning Charlie is met Sonja deze morgen met zijn Mobil Home naar Vannes vertrokken, teruggekeerd met de bus, en zeilt mee.
Ik heb de grote Genua (halfwinder) omhoog getrokken op zijn roller... er is toch weinig wind, en hij zit bovendien West, dus dat moet lukken. La Trinité, vaarwel... Nog maar pas op zee, en er blijkt toch een redelijk briesje te staan. 16 kts, dus veel te veel voor die grote lapzwans van een Genua... opollen is er niet meer bij, dus een gevecht om het spul omlaag te krijgen. Klein fokske erop en das een stuk beter. We lopen zowaar een knoop of zes, rond het eilandje, hop, een gijpje en we spoelen de Morbihan binnen. We hebben genoeg tijd, dus geen motor en alles op zeil. Ile des Moines, stroom, stroom....tegen zessen liggen we voor de brug van Vannes. Avondmaal, eerst een aperitiefke, dan elk een 25 cm stokbrood, met sla, tomaat, radijs, opgesmukt met een lekkere Franse Brie..en een glaasje wit, lekker gekoeld met een ijsblok in een waterfles, gekocht in de “super-marché” gisteren. Houdt toch wel een dagje of zo. Eenmaal gesmolten kun je hem nog leegdrinken ook, want gemaakt met drinkbaar water.. Leuk en goed idee
Tegen achten liggen we net voor de Capitainerie. Erna is er ook al. Morgen vrijdag nog een dagje, maar zaterdag treint ze terug naar huis, Zoefwaards ( Zoef is onze kat, die binnenkort een zusje krijgt, een zwartje met witte neus, ik moet nog een naam bedenken.... Zwitje ?)
26 Juni, we gaan wandelen langs de Morbihan, prachtig mooi is het hier. springtij vandaag. Superhoog water dus, maar ook super laag en dat zullen sommigen in de haven geweten hebben.
Als we op zaterdagmorgen, vroeg, want Erna haar trein vertrekt om 08:00h , opstaan, is er precies een tornado gepasseerd in de haven. Alle boten aan het “ponton des visiteurs”, behalve de Billy en nog een paar anderen, wij hebben chance en liggen in een diep gedeelte, hebben serieus slagzij gemaakt wegens extreem laag water in de jacchthaven, veroorzaakt door het niet werken van de sill. Al het water is uit de haven weggelopen. Hier zullen toch wel een paar serieuse schadeclaims van komen. een prachtige Halbergg Rassy ligt zowat op zijn zij, een motorboot ernaast ligt de andere kant op, naar we later horen zijn zijn volledige mazouttanks in het interieur gelopen; Amaai, dat zal ook goed rieken....De bemanningen worden opgevangen in de Capitainerie. Ontreddering…..
Wij dus om 0700h naar het station, Erna's trein is op tijd. Stop, deurkes open, bagage inladen en weg is ze. Ik ben terug alleen. ... en op zoek naar een kapper. .. het is zaterdag, en ze zijn allen druk bezet.. een volgende keer dan maar;
Ik loop nog even de markt rond, koop wat kersen, een sla, wat radijzen, een sossiesse, maar het boeit mij niet meer zo. Ik trap het hier af, ik krijg de kriebels, ik wil zeilen. Tegen halftwaalf smijt ik los; het kanaal door, tegen twaalven draait de brug.... raar, die Morbhan wodt steeds kleiner...zal door de gewoonte komen zeker, het is nu ook al de vierde keer dat ik hier doorheen zeil…
We zitten vlug op zee .Ik zie op een moment 12 !!! knopen op de GPS, daar waar onze snelheid door het water 5 knoopkes is. Hier moet je dus niet op het verkeerde moment naar binnen of buiten willen zeilen. Dat gaat gewoon niet.
Toch weinig wind hier, en warm is het ook wel. Ik schat 25 °C. Scherp aan de wind, das dus de gewone fok en grootzeil. Koers 105° naar Piriac. Ik was daar zo’n 15 jaar geleden op een Europees kampioenschap Fireball. Geen potten gebroken toen. Er was veel wind en ik zeilde met gelegenheidsbemanning Piet. Ik kan me niet herinneren ooit méér gezwommen te hebben. Ik had toen pas mijn nieuwe Winder (boot) en ik herinner me vooral veel de onderkant ervan gezien te hebben… en glad dat die was !!!
Goed, niks van dit alles dus momenteel. De wind ruimt wat en al vlug kan ik de halfwinder opzetten. Dat maakt een stuk in snelheid en we hebben bovendien stroom mee. Een Pogo 6.50 vaart voor mij en het lijkt er warempel op dat ik die inhaal wat mij een beetje straf voorkomt. Das toch een superlicht bootje en zou volgens mij toch een stuk sneller moeten gaan ? Nee ?
Enfin, ik loop hem dus voorbij en krijg zelfs geen groet. Tsjaa, ik zou ook pissig zijn als ik met zo’n koersbak vaar en voorbijgestoken wordt door een bovendien te zwaar geladen toerboot.
De wind ruimt nog wat verder en mijn concurrent zet een “blaaafte” van een spi ( ne hele grote). Jamaar, gij nie he makker ! Op de Billy wordt de grote Genua opgerold en de geel-groene “geprepareerd” …vlug, vlug, ja seg, eens een wedstrijdzeiler, altijd een wedstrijdzeiler he, en hop, hij gaat onverwijld omhoog. Alles zit goed en op het moment dat mijn concurrent mij zo ongeveer voorbijgaat, staat hij. Wij gaan weer een “ieteke” vlugger, ook iets scherper en ik laat de Pogo verslagen achter. Dit is volgens mij toch niet normaal hoor. Die heeft zeker een emmer aan zijn boot gehangen ? Nog 10 mijlkes naar Piriac…..
Ik krijg een ligplaats toegewezen door een man in een motorbootje in de toch al volle haven, Mooi stadje, Piriac, is zeker een geducht kandidaat voor een hoofdprijs in de “Ville Fleuri” competitie. Er zijn wat winkeltjes, leuke terrasjes. Morgen wordt er absoluut geen wind voorspeld en ik besluit hier een dagje te blijven. Ik ga nu wel supertraag he ?
Woensdag komt Cory ( met één r) naar St Nazaire, dat ligt hier zowat achter de hoek. Pornic ligt nog een klein eindje verder, daar wil ik graag op 3 juli zijn . Dan nog les Sables d’Olonne, Ile d’Yeu, en dan nog Ile de Ré…. Vandaar een grote oversteek naar Baskenland (150 Mijl) want de kust tussen Ile de Ré en Biaritz is niet zo interressant en er zijn bovendien weinig havens ( plat en zandstranden zoals bij ons, maar geen appartementenrijen… gelukkig.)
Voila, we zijn dus weer bijverteld. Ik zit momenteel op een terrasje achter een koffie. Er is een beveiligde Wifi , hier op het terras, maar blijkbaar voor mij niet bruikbaar want ze “weten” de code niet. Goed,, één koffie dan maar….

Straks ga ik zwemmen…. Het is heet, ik denk dat we vandaag de kaap van de dertig halen…

Daag,

Jean









2 opmerkingen:

Julien zei

Proficiat met uw reisverslag. Jean, ik wens u veel vaargenot, en veel wind van vanachter. Hopelijk geen water meer in de smeerolie.
Beste groeten Julien Decoster.

Jean Dekeyser zei

Dag Julien, leuk dat je de blog volgt. Toevallig heb ik gisterenavond de smeerolie van de keerkoppeling nog eens vervangen ( preventief) Tsjaa, echt helemaal zuiver ziet ze er niet uit, beetje troebel, daarom dat ik ze regelmatig eens ververs. Dat kan zeker geen kwaad.
Groetjed daar in het verre "de Vosseslag".
Jean