10 en 11 juni: einde Concarneau en naar 'Les Iles Glenants"

Na al het gehassel met de motor en het slechte weer van de afgelopen dagen waren we wel even aan iets leukers toe. Gisterenavond begon het al met de uitnodiging van de buren om te komen aperitieven. Aude en Bernard, Stewardes en Piloot bij Air France. Leuke mensen. k Moest warempel ook nog blijven eten. Zij dachten zeker, ochermkes, diene mens, helemaal alleen......Voor de gelegenheid maar eens verse kleren aangetrokken, een doucheke vooraf kon ook al geen kwaad en de gastvrouwe werd verwend met de plaatselijke specialiteit, Les Torches de Concarneau.... een assortiment koekjes. Altijd een goed idee . De start kan al niet meer stuk als hun favoriete aperitief een Caiperina blijkt te zijn. 't Was wel nogal een straf geval. Franse verhoudingen zeker? Bernard is een niet onverdienstelijke kok. En voortreffelijke "Pot au Feu" gaat er dus lekker in samen met een lekker wijntje en daarna op typisch Franse wijze nog een paar kazekes en een koffietje. We spreken af dat ik hen terug begin juli inviteer in hun thuishaven Pornic, net ten noorden van La Rochelle voor een Tajine a/b van de Billy.

Donderdagmorgen zoals voorspeld mooi weer. Beetje weinig wind , goed, eigenlijk geen, maar zo kan ik de motor eens proberen en das ook meegenomen.Vroege vogel als ik ben; om 08:30h de haven uit.
't Zou weer een kort tochtje worden, zo'n mijl of 12. Les Iles aux moutons, die iets dichterbij liggen zijn al te zien en even later komt ook de "Phare" van Ile Penfret, het grootste eiland van de Glenants in zicht.
Als ik de Pilot en de Reeds er op nalees, moet het hier nogal gevaarlijk navigeren zijn. Ik kies dus voor de gemakkelijkste Noordoostelijke toegang. Alles gaat goed, er is trouwens geen wind en stroom is er volgens mij ook niet. De diepte neemt plots af en ik vaar dus in een soort lagune tussen de eilanden. 2 a 3 m water onder de kiel, het is bijna laag water en je ziet de bodem . Zo klaar als glas. Zand en wiervelden wisselen elkaar af. En blaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuww !
Op de ankerplaats, ten oosten van het eiland, juist boven een zandplaat, zwier ik met een sierlijke boog ( ?) het anker in het water, allez, toegegevn, ik laat het gewoon zakken, en vaar langzaam achteruit. Het wordt hier zo'n 6 m diep volgens mijn berekeningen (hoog water) dus ik vier de nodige lijn. Raar, het anker pakt niet . Ik blijf achteruitgaan. Anker op, vol wier natuurlijk. Nog eens opnieuw en nu lukt het wel. Zo vast als een muur. Het GPS ankeralarm wordt opgezet en ik maak mijn middagmaal klaar.
Tafeltje buiten, slaatje, fruitsapje, stukje brood. Lekker.
Na de middag, klein Billytje opblazen en een toerke doen. Ik kies het eerste eiland met een ongelooflijk wit zandstrand. Omdat het absoluut onmogelijk is de waterdiepte te schatten. (ik dacht 40 cm, blijkt het nog anderhalve meter te zijn) hef ik het motortje uit het water en roei het laatste stukje. Een beetje beweging kan nooit kwaad. …. Wat is het hier moooiiiiiii !
Grote schelpen liggen voor het oprapen op het strand. Onwaarschijnlijk blauwe kwalletjes zijn aangespoeld,hun levende soortgenoten pulserend in het water.
Zwemmen ? Mnjeuh ! Nog een beeeeetje te koud, alhoewel het toch al zou moeten gaan.
Ik ga ook nog even naar een juist boven water uitstekend rotspartij kijken. Kelp en ander wiersoorten, juist onder het oppervlak.Een biologieles.....
Het weerbericht blijft goed, nergens meer dan 3 a 4 BFT voorspeld. Wel wat bewolking en misschien wat mist voor morgen. We zien wel. Ik blijf hier zeker nog tot morgen en wil bij hoog water morgenochtend eens naar de andere kant van de lagune. " La chambre" noemt het daar. Blijkt een goed beschermd plaatsje te zijn met Vistor Moorings" . Ik kan het zien van hier. Het lijkt mij er nogal vol. Deze namiddag lagen we hier met zijn 3en. Nu nog alleen. Met het hoge water van deze avond krijg ik hier toch wat deining... Gaat straks wel weer terug over.... hoop ik.
Om 20:00h radiocontact met Jacky ON3BZ via PSK op 10140khz en even later ook een spraakverbinding op 14230 USB. Ik ontvang nogal wat ruis, kan hem echter goed verstaan, maar Jacky zegt mij zeer duidelijk te ontvangen. Techniek he ?

Goed, ik begin een beetje moe te worden. Nogal lang in de zon gezeten vandaag. Nog wat lezen en ik val wel vanzelf wel in slaap. Klein Billytje drijft nog achter de boot. Morgen .....

Geen opmerkingen: