14 juni; tour de l'ile de Groix et la Riviere Blavet.


Met zijn vieren aan boord van de Billy. Winnie, Johan, Eva en ikzelf. Het is wat passen en meten maar het gaat. Alles zit netjes weggestopt in alle kasten hoekjes en gaatjes. Er zijn precies vier (4) slaapplaatsen aan boord. Met wat discipline wurmt iedereen daar ook nog zijn zeilzak bij en we zijn allen tevreden....
Na drie weekskes solo is dit nu voor mij aanpassen ? Nee hoor, ik vind dit plezant. Terug eens een paar leuke mensen aan boord. Met Eva en Johan heb ik vorig jaar de tocht naar de Scillys gemaakt. Winnie, Johans ega en chauffeur van dienst moet pas tegen woensdag terug werken en besluit een dagje met ons mee te zeilen.
Zondagmorgen, na Eva's bezoek aan de bakker zijn we er klaar voor en varen samen met toch wel een een paar honderd andere zeil - en motorboten de rivier af richting zee. We besluiten tot een rondje "eiland Groix". We zijn helaas niet de enigen....
Er is wat weinig wind maar dat komt na een tijdje toch in orde. Grootzeil en fokske worden opgetrokken. Bij de populaire ankerplaats ten Westen van het eiland Groix blijkt al de helft van de l'Orient vloot vergaderd en we besluiten door te zeilen. Een leuk windje brengt ons opkruisend na amper een tweetal uurtjes aan de Oostkant van het eiland. We zien geen dolfijnen alhoewel Eva wel een afspraak heeft ... niks dus. De oceaandeining is merkbaar voelbaar. Lang en ingehouden rustig zou ik ze omschrijven. De branding beukt op de rotsen als we dicht onder de kust de punt ronden en de "Geel Groene" lanceren. Tot groot jolijt van Johan en allen aan boord, wordt dus de spi gelanceerd. In éne keer goed? Waaw, de snelheid schiet de hoogte in, vijf, zes, zeseneenhalf knopen , vooral als we besluiten wat op te loeven ipv plat voor het lapje de kust van het eiland af te varen.
Op de ankerplaats in lij van het eiland, nog steeds een bos van masten , nog erger als deze morgen. We besluiten terug te gijpen, het gaat al wat beter als de vorige keer, en varen we terug richting l'Orient.
Bwaah, weet je wat, we gaan niet terug naar de jachthaven maar varen een stukje de rivier op.
Net vóór de splitsing naar de Blavet, zien we, naast een soort bunker twee, nee drie enorm hoge masten uitsteken. We gaan eens kijken. Tedju, daar ligt ze .......ROXY !!! Yes, nu maar hopen dat madam aan boord is, maar de steiger ligt er verlaten bij. Tedju toch he, kom ik hiervoor "all this way" vanuit Oostende tot l'Orient, is die "kalle" nu toch wel niet aan boord zeker ? Ik heb het natuurlijk over mijn en Eva's idool,, Samantha Davies" !!
We maken allen toch een paar leuke foto's van de boot die er, ondanks haar wereldomzeiling, onwaarschijnlijk gaaf en ongeschonden uitziet. ....of zou ze al terug volledig vernieuwd zijn ? Er ligt ook een enorme trimaran... een monster ! Dit is het echte Frankrijk van de zeilers.... Zo'n dingen zie je bij ons niet... waarom eigenlijk ?
Goed, verder de rivier op dus, tot aan de brug. Nu nog vóór de wind, straks opkruisen en bovendien tegen de opkomende vloedstroom. Kan nog leuk worden. Bwaah, alles gaat goed en even voor de marina leggen we gewoon aan op een boeitje. Is die van iemend ? Kweetnie, 't staat er niet op !.
Eerst een aperitiefje, wat te denken van een lekkere Caiperinja ? Winnie vindt het vree lekker en lijkt wel wat babbelwater gedronken te hebben. Terug een Tajine voor vanavond is ook niet mis wordt met vereende krachten klaargemaakt. De "emplucheur", nee, de "econome" volgens Winnie maakt overuren en een uurtje later zitten we allen te smekkeren. Een onnozelaar met een motorbootje zorgt nog even voor wat consternatie door onze wijn van tafel te vegen. Enkele emmertjes rivierwater brengen soelaas.
Morgen rijdt Winnie terug naar huis en gaan de drie musketiers bijgezind verder... Belle Ile ....here we come.

Tattaaaaa

Winnie, Jean, Johan en Evaaaaaaaaaaaaaaaa !!!
Bonjour tout le monde !!!!!!!!!!!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

verdomme jean,
jammer dat samantha "piepe dadda" was !
dat zou anders nog eens wat gegeven hebben hé.
hier op het werk hebben we er toch wat over gefilosofeerd niewaar :-)
groetjes en hou je haaks

geert P

Luc B zei

aHa...
Een droom die bijna in vervulling ging. Zelfs van in Le Treport was Jean hierover aan't dromen.
Doe de groeten aan Eva en Johan.
'k Hoop voor hen dat het weer een beetje mee zit.
Luc B

Jean Dekeyser zei

Ja Geert, Samantha, das toch flauw van haar he , dat ze er niet was .. De volgende keer kies ik een ander idool hoor !

groetjes,

Jean