7 Mei : van Le Treport naar Fecamp: 45 Miles

Eindelijk is het gelukt: we zijn weg uit Le Treport. Niet dat het hier niet goed was maar 3 dagen niksdoen is nog niet aan mij besteedt, dat komt misschien nog, maar daarvoor ben ik waarschijnlijk nog niet lang genoeg op weg. Binnen enkele weken wellicht ? Hela, we hebben de boot een schrobbeurt gegeven en ook de kablage achter de kaartentafel is verbeterd , we hebben een flinke wandeling gemaakt tot helemaal boven op de Falaisen. Ik heb de Blog bijgewerkt en Luc is maar nu en dan in slaap gevallen.
Soit, de sluiswachter zwaait ons vaarwel en eenmaal buiten, zeiljes omhoog, nog wat onwennig met de nieuwe bemanning. We krijgen aanvankelijk dus nog een mooi windje uit, juist.... SW , de richting die we uitwillen. Ook de stroom zit nog tegen maar dat is slechts tijdelijk en die zal draaien na een tweetal uurtjes . Als we naast een visboeitje voorbijvaren... nou ja voorbijvaren is een groot woord... surplacen is eigenlijk juister, beseffen we pas hoe hard die stroom hier wel is. We gaan naar springtij en dat zullen we geweten hebben.
Drie uur later, zijn we pas zo'n 7 mijltjes opgeschoten.. tsjaa... das zeilen zeker. We verwachten dat met het draaien van de stroom ook de wind nog wat zal toenemen wat een goede zaak zou zijn. Mis dus want wat doet dat kieken ??? Afnemen uiteraard. Leuk he ? we lopen nog ternauwernood 3 knoopkes door het water. Iets meer over de grond. Luc zegt niet veel.... Zijn eerste dag op zee na meer dan een jaar moet een beetje verwerkt worden.
Ik maak zo eens een berekeningetje en kom tot de slotsom dat we vandaag nergens geraken en besluit het ijzeren zeil er maar bij te zetten. Tegen zo'n stroming begin je niks, zonder wind gaat het uiteraard ook niet en we willen vandaag toch wel een beetje vooruit gaan. Het zouden uiteindelijk7 uren moteur worden in een steeds vlakker wordend zeetje. De kleur ervan is wel prachtig. Hel flessengroen, bina turkoos. Ik waan me zelfs een beetje terug in Cuba.. de Carib is wel nog wat blauwer maar goed....
De kust is hier wel prachtig. Hoge krijtrotsen en naarmate de avond nadert verbetert ook het weer en een zonnetje komt ons bezoeken, wat het zicht alleen maar mooier maakt.
Tegen halfacht tuffen we tussen de koppen. Een leuk weerzien met Fecamp. Ik was hier twee jaar geleden al eens met de Billy.
We leggen vast in een nog tamelijk lege jachthaven en de schipper bereidt een grote eierkoek met spek en tomaat. We hebben nog een meter brood liggen en merken dat we toch wel honger hebben. Zeelucht zeker ? Moe maar toch een mooie dag. Ik had wel liever wat meer gezeild.

Het weerbericht voor de volgende dagen geeft geen stabiel weer. De ene dag geen, de andere dag te veel wind wordt ons deel maar we klagen niet. t Zal verder in étappes gaan denk ik. Morgen Oustreham, dan St Vaast (lekkere Oesters) , Cherbourg en dan gaan we naar Engeland, ttz de kanaaleilanden. Alderney, Sark, Jersey, Guernsey ..verdomme , ik geraak nooit in Spanje.

Tot schrijvens

Groeten van Jean en Luc

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jean en Luc,

Goeie vaart.
We gaan het wij hier wel doen !

Groeten,

Pierre Matthys

Anoniem zei

dag paps

veel zonnige groetjes uit het hete barcelona, met temperaturen tussen de 25 en 29 gr zijn wij veranderd van huiskleur....

Morgen laatste dag, dan terug naar huis

Tot de volgende
Sampie en Daftje