13 en 14 mei: Van Cherbourg naar Guernsey via Alderney.

De blog, de blog, de blog.... mens, dat zal me een epistel worden na die zes maanden. Leuk dat er zoveel reacties komen. Ik probeer er ook altijd nog eens een extra woordje aan toe te voegen. Eén voorwaarde is internet access natuurlijk, iets wat in de meeste jachthavens de laatste jaren enorm verbeterd is. Waar we twee jaar geleden bijvoorbeeld in Fecamp nog absoluut geen toegang hadden kun je er nu zoals in de meeste Franse havens via "Netabord" surfen a volonté. Niet gratis uiteraard, maar ik heb een abonnement van 24 uur access gekocht ... €14 is de prijs. Akkoord , niet echt !! goedkoop maar met 24 uur doe je al heeeeell veel. Ik bereid al mijn mails voor en ook de teksten en de foto's voor de blog en dan is het echt goed te doen
We verlaten dus Cherbourg tegen elf uur met een miezerig druilregentje. Mijne was ligt verdrietig te tobben in de grote gele wastobbe en wordt er dus nog steeds niet droger op. Straks komt er nog schimmel op. Hihi ! De wind is vandaag niet echt van de partij, alhoewel... tegen dat we de buitenhaven uit zijn kunnen we toch zeilen. We hebben al direct de stroom mee en amper anderhalf uur later zien we al het halucinante beeld van de nucleaire opwerkingsfabriek van Cape La Hague opdoemen. we hebben het tijdstip van ons vertrek perfect gekozen en klokken de fenomenale snelheid van 10,3 kts over de grond met ochermekes een bootsnelheid van een knoopke of 4.
Het duurt dan ook niet lang of we zien de contouren van ons eerste kanaaleiland uit de mist opdoemen. Alderney. Ik ben er nog nooit geweest, de Billy voor zover ik weet ook nog niet en Luc blijkt hier ook niet bekend te zijn. Na wat gestoei met de werkelijk fenomenale stroming die ons steeds de zuidkant van het eiland wil laten zien - de haven is echter aan de noordkant,- komen we toch Braye binnengestormd en maken we vast aan een "Visitors mooring" . Oef ! Ons eerste kanaaleiland. Aan land hebben we niet direct iets te zoeken, alhoewel het er hier wel mooi uitziet, maar de kok van dienst heeft voor deze avond een Tajine op het menu staan. Patatten, een peper,, twee grote ajuinen, een paar teentjes knoflook, wat tomaten, kruiden en ballekes gehakt. Laat maar sudderen. Trompetgeschal zal 's anderendags weeral eens ons deel zijn.
Een moeilijkheid hier in deze contreien is dat je hier echt met de getijstromen prioritair moet rekening houden. Willen of niet, eerder dan een uur of twee in de namiddag kunnen we niet vertrekken. We krijgen voor ons goede rekenwerk dan ook direct de stroom mee en vliegen er weer vandoor... op motor weliswaar want de wind slaapt nog. Na een uurke raced ons een Fransman voorbij met een 36 voeter - op motor uiteraard. Even later trekt hij demonstratief zijn halfwinder omhoog en zeilt aan een weliswaar gezapiger tempo vlak voor onze neus. Wij lopen nog even op hem in met onze motor bij maar kunnen het toch niet laten, ondanks enig scepsis ivm de lage windsnelheid, ook onze geel-groene op te trekken. Hela manneke ! zo nie he ? Even lijkt het dat hij toch van ons weg zal lopen doch na enig onovertroffen trimwerk beginnen we hem toch meer en meer te naderen.Het zal nog duren tot de ingang van de Little Russell, net vóór Guernsey voor we hem ingehaald hebben, maar dan zit hij dus wel echt op zijn knieen he ! De bleiter !Geklopt door een 28 voetertje... eigen schuld, moet hij ons maar niet uitdagen. De Billy is een echt lichtweerbootje... alhoewel mijn drankvoorraad ons toch wel enigszins parten moet gespeeld hebben. We liggen dus weeral op "Her Majesty's grondgebied... Guernsey, St Petersport...en terug voor een tijdje blijkbaar. Ik heb zojuist de gribfiles eens gedownload, er is hier zelfs gratis internet in de haven ! en als het allemaal waar is wat er op staat ben ik hier niet voor maandag weg.. Shit ! Nog maar eens komt een storm het kanaal (la manche) binnenstomen.
Allee Luc, eerst nog de schotels wassen en dan gaan we een pint drinken...

L&J

Bonjour tout le monde ....

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Jean & Luc,

Het is fijn jullie zo te kunnen volgen.Je maakt er een prachtig dagboek van, dikke pluim:) Zo te zien strek je daar goed uwen plan, denk dat de dagen wel voorbij vliegen,dat is uw lang leven.Wens jullie het beste,en nog veel genot met den billy.

mvg
Bernard

Jean Dekeyser zei

Hoi Bernard, je moet mij eens een mailtje sturen, ik heb je adres niet
groetjes
Jean

anneke zei

Hallo Jean,

Proficiat met je blog. We genieten zeker van je mooie teksten en foto's. Een mooie manier om je lotgevallen op de Billy te volgen !! Ik heb vorige week aan Ronny Decrop (een ex-collega van mij)gevraagd om je eens op te roepen via de radio, maar hij kreeg helaas geen respons. Waarschijnlijk door de probemen met je zender. Hou je haaks en we kijken uit naar je verdere belevenissen.
Groetjes van Ann (de vrouw van Yvan Dehondt) en ook van Yvan trouwens.