Van Santander naar san Vincente de Barquera via Suances.

21 Juli, Nationale feestdag in Belgie. Mooi weertje hier in Spanje, maar toch drijven in de loop van de morgen mistwolken de baai van Santander binnen. De Marina, ondanks tamelijk nieuw heeft toch geen goeie investering gedaan ivm de douches want er zijn werken aan de gang en de douches van het restaurant moeten gebruikt worden. Geen uitgangbord voor dit laatste want gewoon smerig. Ik hou het bij de tuinslang op het ponton en zeep mij uitbundig in, iets wat even later door Johan gewoon opgevolgd wordt. Hier is verder toch geen kat op de signorita in de Capitainerie na. Zit die nu met haar verrekijker te kijken ? Ik trek het mij niet aan. Moeten ze maar voor propere douches zorgen, voor €20 mogen ze toch wel iets doen he ?
Soit, we gaan met de Ferry naar de overkant, naar Santander City en lopen een eindje langs de "passeo" vooraleer een supermarktje op te zoeken. Brood, wat vlees voor vanavond, nog een flesje wijn voor de Billy wijnkelder..
Na de middag, nog steeds geen wind. Motor dan maar weer zeker ? Jongens, mijn volgende boot wordt een motorboot hoor. Door de bewolking ziet de kust er wat grimmig uit. Veel haventjes zijn hier niet en we hebben de keuze tussen Suancez, een ria, en San Vincente de Barquera, nog eens 15 mijlkes verder.
Als er zo tegen vijven nog steeds geen fluit wind staat, lopen we Suances binnen. Het is hoog water, er is weinig swell en de ingang ziet er clean uit. We ankeren in 5 m water, maar liggen midden in de geul; das niet goed dus. Tweede poging liggen we dan weer te dicht bij de stenen ... Tsjaa, Derde poging. Anker vóór, achteruitslaan tot tegen de meerboei van een lokaal jachtje, lange lijn aan vastmaken, terug iets vooruit en we liggen . Perfect...hoop ik.
Apero-time, rummeke met fruitsap, wat rietsuiker en citroenschijfjes. Een planteurke dus. Geen ijs meer. Spijtig. 's Avonds toont Winnie al haar kookkunsten. Varkensgebraad met boontjes en pattatjes, wijntje....
Ondertussen is het naar laag tij aan het lopen en er staat een branding van jewelste in de ingang. De pilot had dus toch gelijk. We moeten hier buiten met hoog tij of t zal koekenbak zijn.
Om 23 uur, drie kanonschoten Aha ! Vuurwerk denken wij en blijven nog wat buiten zitten. Niks, Geen stekskes zeker ?
's Nachts staan we toch nu en dan eens op om te verifieren of de boot goed op zijn plaats ligt. Geen probleem alles OK. Toch geen echt rustige nacht dus.

22 Juli.
Vroeg opstaan om het getij niet te missen. Ontbijt om 06:30h , we varen buiten om 07:30h. Er staat al wat swell in de geul, maar er is diepte genoeg aan de stuurboorkant (rechts) en we geraken veilig buiten. Terug geen fluit wind. 't Zal toch geen waar zijn zeker ? Na een paar pogingen om van de lichtste der lichte zuchtjes wind te profiteren geven we het maar op en moteuren verder. In de verte doemen de "Picos de Europa" op. Amai, das een indrukwekkend gezicht. Een uurtje later zitten ze terug in de wolken. Het weer ziet er een beetje raar uit. Hoge cirrusbewolking voorspelt niet veel goeds. De barometer is wat gezakt. De laatste gribfiles geven wind voor deze namiddag. Aan de kust zou het nog meevallen maar zo'n 100 mijl Noordelijk passeert een windveld waar tot 3 staartjes ( =30 kts) wind in zit (6à7 Bft) Om halftwaalf lopen we binnen in San Vicente de Baquera, op het moment dat de wind nogal aantrekt. Even lijkt het erop dat we geen water genoeg hebben in de geul maar als we dan resoluut voor de rechter kant kiezen geraken we er toch zonder kleerscheuren doorheen. (op een moment slechts 30 cm water onder de kiel maar vlak water dus....)
Ankeren dus. eerste poging; we liggen vast maar een beetje te dicht bij een Fransman en bovendien midden in de vaargeul.... Tweede, derde, vierde en vijfde poging; geen grip, het anker krabt. Pas bij de zesde poging is het raak. Toch zijn we niet tevreden met onze ligging als de wind aantrekt en we alle kanten opdraaien. In de Pilot staat dat we ook tegen de kaaimuur kunnen gaan liggen doch momenteel is er nog geen doorkomen aan wegens te weinig diepte. Eerst eten en tegen drieen is het water voldoende gestegen. Als nen echte groten liggen we naast een vissersboot aan de kade. Landvast voor, achter en twee springs aan de trap. Hopelijk vliegen we hier niet weg.
Boodschappen doen, een bezoekje aan het Castillo enz..; Johan en Winnie waren hier een 15 tal geleden met de Caravan. Raar he, om hier nu ook met de boot te komen.
Nu even op internet de grib files downloaden in een lokaal cafétje. Ziet er voor morgen niet zo schiterend uit... we zien wel.

groetjes,

Winnie, Johan en Winnie.

PS: radiocontact met Oostende deze morgen mislukt wegens te laat... sorry jongens. Morgen wellicht. Ook ON3BZ probeer ik deze vond nog eens te bereiken

Saludos

Jean

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Helaba Zeecaptain,

De landratten zijn weer terug van hun stek in de Provence.Pfff wat een hitte, een frisse zeebries zou wel deugd doen op de velo aldaar. Je bent al een flink eind weg daar in Spanje. Je hebt de groeten van Jan L. We hebben hem ontmoet op het OMA treffen in Limburg . Eigelijk zijn we een beetje jaloers... Misschien op de terugvaart enkele dagen matroos? Enfin dat een Duitse bank een Norton gebruikt voor reklame is niet zo verwonderlijk, ze zijn gewoon veel mooier dan een BMW...

Groeten en zeilt ze (voorzichtig),
M&M

Jean Dekeyser zei

Hoi M&M
Alles goed daar? Al bijna in de helft van lmijn verlof. Das minder natuurlijk ..... alhoewel ik heel blij ben dat ik dit doe...
Weet alleen nog niet of ik dit jaar naar Belgie terugkeer of niet ... We zullen zien. DE beslissing valt in de komende weken, dus als je de neus van de Billy naar omhoog of verder naar links en dan omlaag ziet draaien, weet je het.
groetjes

Saludas