23 juli; van San Vincente... naar San Vincente; 6 Miles.

De dag begint goed, dwz dat er om 0300h in de morgen, ik steek even mijn neus buiten om de positie van de boot te verifieren tegen de kaaimuur, een prachtige sterrenhemel staat. Een licht landbriesje ... mmm. De gribfiles lijken dus niet echt correct te zijn.
Ik kruip terug in mijn tram en het volgende contact met de buitenwereld is een nerveus getoeter van een grote vissersboot die op nog geen meter van de achterkant van de Billy komt aanleggen. Hela manneke ! Gaat 't gaan ja ?
Juist, wij moeten hier weg. Nog een andere vissersboot loopt binnenkort binnen en heeft de plaats tegen de kaai nodig. Goed, we verleggen ons achter de andere zeilboot, terug tegen de kaai. Het is maar voor even. We zetten koffie, bakken een eitje en ontbijten... we zijn nu toch wakker.
Tegen halfacht komt de motor terug tot leven en tuffen we de haven uit. Geen fluit wind. De Pico's zijn omhuld met wat wolken , maar zijn duidelijk te zien. Indrukwekkend liggen ze mooi te wezen in de opkomende zon.
Nog geen kwartier later pakken zwarte wolken zich samen in de richting die wij uitwillen en begint de wind op te komen. Eerst een aarzelende 8, 10 knopen, al vlug oplopend naar 15, 17... Het grootzeil is al omhoog en we besluiten de fok bij te zetten, en naar een aande windse koers af te vallen. Hmm... nog 5 minuten later, 22 a 25 kts wind en er gaat ook een reef in. Als de lokale vissers met hun bootjes richting haven beginnen te lopen, en de windmeter naar de 25 knopen en meer neigt, er bovendien een dreigende zwarte wolk de volledige westelijke horizon begint in te nemen, kiezen wij er ook voor naar de haven terug te keren, nu het nog kan, we zijn reeds 3 uur na hoog water....
Aan een snelheid van om en bij de 6,5 a 7 knopen gaan we terug. Een enorme stroming komt de geul uit, maar er is nog diepte genoeg. Toch moet ik de motor bijzetten en een flinke stoot gas bijgeven om binnen te geraken. Zeer langzaam, en scherp aan de wind vorderen we tussen de havenhoofden door. De snelheidsmeter toont 5,4 knopen. Amaai ! Ja, rapper kan ik niet meer op deze koers hoor.
Ondertussen zijn nog een paar grote vissersboten binnengelopen en er is geen plaats meer aan de kaaimuur. Een lokale vissers wenkt ons en wijst ons een lege mooringboei aan. Bwaa ja, dat zal het dan wel worden zeker ? Beter dan het anker er terug ingooien wss. Met deze stroming en onze ervaring van gisteren met de slechte ankergrond, lijkt dit een goed alternatief.
We wachten wat af wat het weer verder doet, maar ik vrees dat we vandaag hier blijven. ..... ja, er zijn slechtere plaatsen om vast te liggen zeker ?
In de namiddag klaart het op, maar de wind blijft west, draait morgen naar oost en bovendien is er nu geen water genoeg meer in de geul om buiten te geraken. ( LW en bovendien springtij)

groetjes,

Jean

1 opmerking:

Yvan Dehondt zei

Wat ben je al ver Jean, straks ben je de hoek om in 'A coruna' (binnen enkele dagen tot weken). Als je naar Santiago de Compostela wil gaan dan zal je dit wel op je sandalen over de weg moeten doen vrees ik ! Een oude vriend is ook terug op het internet (Jan) dit vertel ik je verder via je mail.
Groetjes , Yvan.