26 Juli en verder; vakantie in Gijon

Gijon, dit wordt een week onze vakantieplaats met de Billy. Super gezellige marina met alle nodige voorzieningen. Ik vertrek op zondagmiddag tegen 16:15 met de bus naar Santander, 188km terug naar het Oosten om Erna van het vliegveld op te halen. Vergeefse moeite, want ik kom te laat ( Spaanse stiptheid) in Santander aan en kan nog juist uit het ondergrondse busstation naar buiten spurten om de deur van de taxi te openen, waar Erna mee van het vliegveld komt. Wie haalt nu wie af ?
We hebben een uurtje of twee de tijd vooraleer een bus ons terug naar de Billy zal brengen en gaan samen met de halve bevolking van Santander onze schoon kleren tonen op de "Passeo" ( = de dijk) Dat is zowat het geliefdste tijdverdrijf van de Spanjaarden... echt showtime. Rondlopen in korte broek, T shirt en teensletsen zoals ik is eigenlijk uit den boze en degradeert je onverbiddelijk tot ordinaire toerist. ... Het zij zo...
Zo tegen 22:00h zijn we , veeeeel te vroeg terug in het ondergrondse busstation. Genietend van mazoutwalmen uitgebraakt door ons negerende passerende bussen moeten we nog zo'n 3 kwartier wachten tot onze bolide afkomt. (op tijd zijn kunnen ze niet hier) Wel een chieke bus hoor, rijen van twee lederen zetels aan de ene kant, ééntje aan de andere..in alle richtingen te bewegen, een TV schermpje boven iedere zetel draait een ongelooflijk stomme SF film, waar zeker 2000 aliens en ander gespuis ontploffen, reincarneren of in rook opgaan. Bovendien spreken al die wezens vloeiend Spaans..... niks van gesnapt dus. (de helft van de tijd geslapen ook) Een frigo met frisdrank is vrij te gebruiken, wifi aan boord (dit is betalend maar allez... en ik ben bovendien te moe).... Gijon, eindelijk, om kwart vóór twee duiken we onze slaapzak in. Johan heft een welkomstsnurkconcert aan vanachter het kajuitdeurtje.....
De volgende morgen terug vroeg op want onze vrienden moeten ons verlaten. Een hopelijk confortabel busritje van zo'n 4 uur staat hen te wachten naar Bilbao. Daar gaan ze nog een dagje rondflaneren om 's avonds tegen elven hun Eurobus naar Belgie te nemen. Nog eens 15 uurkes bus dus. Tsjaa, je moet er iets voor over hebben he ? Overigens heeft Erna's trein, vlieg en busreis in totaal ook 14 uur geduurd dus...
Bon, wij gaan wandelen. Straatje in, straatje uit. De dijk, we doen ook nog eens een heldhaftige poging een auto te huren. In het station, noppes, niks geen auto's meer. Er staan er zo'n 10 voor de deur maar die zijn gereserveerd... Bij Avis zelfde verhaal. Niks voor de ganse week. Pas volgende week kan het. Ahaa, daar hebben we Hertz.. Een "Brille Crème "vent beantwoord onze vraag met " no problems signore" Yes !! Una Toyota for three days... 345 Euros... Excuse me ? 345 Euros... Hij durft het zelfs op een papiertje schrijven ! Sorry, we are NOT interested. Kwaad verlaten wij het bureautje. Wat een afzetter ! Verhuurt zijn eigen auto zeker ?
Alsa, busstation. Hier kunnen we voor de volgende dag een ticketje kopen (11 Euro, das al beter) naar Ribadesella, een zeer mooi kuststadje aan de voet van de Picos, waar we met de Billy enkele dagen geleden lagen. Toen hadden we niet zoveel tijd om rond te kijken, en ik wil het dus ook nog wel eens zien. Vertrek om 08:00h, mooie rit dwars door de bergen en langs de kust. Ribadessella is een pareltje. Zie foto's. Toch een nauw gaatje om binnen te komen en een zware branding die op het strand beukt. Veel plaats voor vergissingen is hier echt niet maar mooi .... 10/10. Verder is er een soort bedevaartsweg met sublieme strip - tablaeus in een soort porselijn, die de geschiedenis van het stadje uitbeelden op een soort Asterix de Galier manier. Werkelijk kostelijk om eens van nabij te bezien en te lezen.
Tegen de avond terug op de Billy. De rest van de Tajine ( mijn ogen waren gisteren weer groter dan mijn buik) wordt opgesmikkeld met wat brood en een lekkere salade en weer is er een dag voorbij. We plannen hier nog enkele uitstappen te doen ( met de bus) . Vervelen doen we ons echt niet hoor.
Bon, de beslissing !!!!! is gevallen. De Billy keert dus in 2009 niet naar Belgie terug. Ik wel, eerst in augustus voor een weekje en dan terug werken vanaf november. Nu kan ik dus nog ongeveer 3 maanden verder varen. De Spaanse Ria's lonken, Portugal wellicht ook. Billy wordt dus wss Portugees staatsburgen voor de winter 2009 -2010. Planning is de reis verder te zetten vanaf mei 2010, De Middellandse zee in , Spaanse kust terug omhoog, dan terug Frankrijk en het "Canal du Midi" met zijn ongeveer 200 ( even controleren of dit wel juist is hoor Dekeyser...) sluizen, ontmast terug naar de Atlantische kust, (la Rochelle) terug via Bretanje, Normandie, uiteindelijk tegen oktober 2010 in Oostende .... . Voila !

groetjes,

Erna , Jean

2 opmerkingen:

on3bz zei

Hoi Jean
Mooie planning ,Radio contact ging goed he Jean!!Alleez geniet er van en tot werkens hi


73 on3bz

Charlie ON5NC zei

Hey Jean,

Mooie planning! In de winter afwisselend gaan werken en achter de belgische stove en zodra de lente komt terug gaan zeilen.Ik heb vanavond eens meegeluisterd op de 14330 met eind draad door mijn dakvenster en kon je heel goed ontvangen. De ON3BZ en ON6EO kwamen veel zwakker binnen. 'k zal tegen weekend eens mijn draadantenne spannen zodat ik er eens kan tussenkomen.
In elk geval tot werkens via de 8MHz
73 ON5NC