18,19 en 20 juli van Bilbao naar Castro Urdiales, Santono… en dan naar Santander.

20 juli reeds en ik zit hier op de billy, voor anker, zo rond negen uur 's morgens in de kuip met mijn laptop op mijn schoot dit verslagje te typen. Winnie en Johan zijn met klein Billytje boodschappen doen. Ik zie mijn rubberbootje, nog geen 100 m verder op het strandje tegen de kant staan.
Hiernaast ook nog een wat late foto van het Guggenheimmuseum... als ik het mij goed voor heb heeft diene lelijke spinne ook nog het strand in Oostende ontsiert ??
We hebben de nacht doorgebracht in de Ria de Santono (spreek uit : Santonio) tussen torenhoge bergen, op vlak water. Anker op en nabij het stadje het ijzer terug het sop in op nog geen 100 m van het strand. Momenteel waait er een oostelijk briesje kracht 3 a 4 en straks vertrekken we naar Santander, Zo'n 25 mijlkes verder. De weerberichten zijn goed.
Ik weet het, ik ben jullie schromelijk aan het verwaarlozen met de blog, maar de laatste dagen zijn we steeds op anker gegaan en geen internetmogelijkheden,..... dus. ....We hebben het ook o zooooo druk... met genieten van deze fabuleuze omgeving. Wie zei er ook al weer dat aan de noordkust van Spanje niks te zien is ? Dat het mooie pas begint aan La Coruna ? Mispoes. Baskenland is ongelooflijk mooi, met voldoende haventjes, inhammetjes om de 10 a 15 mijl, het ene al mooier dan het andere. Er zijn inderdaad niet steeds grote luxe Marina's, ankertje uitgooien is veelal nodig, soms eens tegen een hoge kaaimuur gaan liggen is er ook bij, al eens een liggen nachtje "klutsen" op een oncomfortabele golfslag behoort ook tot de zeilersgeneugten, maar dit alles wordt meer dan goed gemaakt door de omgeving.
Druk ? Ja, aan land wel waar de Spanjaarden volop vakantie vieren, op zee echter zelden een "kat" te zien, laat staan een andere zeilboot en als je er al eens eentje tegenkomt is het dan nog meestal een buitenlander, meestal Engelsen, ook al eens een Fransman. Belgen ? Is geleden van Ile de Groix, nu toch al zo'n maand geleden.

Allez, nog een fotootje van de poezekatte die voor het Guggenheim museum staat. Ik weet het, het is vandaag een beetje chaotisch maar goed...

Dus... 18 juli en Winnie en Johan komen aan boord in Bilbao, een paar uurkes te laat met hun bus uit Belgie, maar toch redelijk fris eruitziend. We gaan boodschappen doen en vertrekken tegen de middag. Weinig wind, maar toch wordt er gezeild. Aan de wind, grootzeil en fok dus en nu en dan een slagje makend varen we dicht bij de rotskust steeds in Westelijke richting. Niet voor lang want op 15 mijl ligt Castro Urdiales, waar het stadsbeeld overheerst wordt door een bevallige 14e eeuwse "Castillo" op de boven de stad uitstekende rotspunt. Een vissershaven waar, behalve lokale moorings geen voorzieningen voor jachten zijn. Er staat door de harde wind van de afgelopen dagen nogal een deining, maar doordat het haventje naar het oosten uitkijkt is het water hier toch relatief rustig. Naar goede gewoonte wordt deze avond een Tajine klaargemaakt, voor de verandering met inktvisringetjes, naast de meer normale "Tajine " ingredienten. De Tajine , wordt voorafgegaan door "Tapas"bestaande uit gebakken grote garnalen "a la Facon Billy" met veel look dus en afdoende gekruid tegen het "vernink" met Cajenne peper. Alles overgoten met een Spaans Navarro wijntje om uitdroging te vermijden. Ja, 't kan slechter he ?

Technisch:
Het lijkt een beetje te spoken op de Billy. De elektrische zelfstuurinrichting piept en doet verder niks bij het inschakelen van het ding in Bilbao. Bon, we zijn met zijn drieen aan boord en er is wat weinig wind voor de windvaan, dus wordt er gestuurd. Ik kan het niet laten en open het ding op zee, wat resulteert in het verlies van een paar plastieken onderdeeltjes, die gelukkig vlug gerecupereerd worden. Een uurtje later, na het wat minder aanspannen van een paar vijzen lijkt het ding terug te werken. Hmmm….Hopelijk verder geen problemen meer mee.
De hoofd GPS aan boord houdt er, steeds bij het binnenvaren van een haven, en steeds in de omgeving van bergen, kaaimuren, regelmatig mee op. Vindt geen positie meer. Houdt niet van het land dus. Eens terug op zee is alles terug ok. Tsjaa ? Gelukkig heb ik nog een tweede systeem om op de PC plotter aan te sluiten die geen problemen geeft ( GPS muis)
Elektronica en boten gaan echt niet goed samen, …..
Verder ook nog de foto die de motorliefhebbers van de Norton club in Belgie een plezier zou moeten doen. Als reclame voor de Banque de Allemagne (!!!!!) stuit ik in Bilbao op bovenstaand reclamebord; er staat een Norton (Engelse motor) model. Het Norton logo is wel uitgewist (fotoshop) .. maar allez, waar zijn die mannen hun gedachten.??? Een Engelse motor voor een Duitse bank ?.. Ik verwacht hier toch wel een reactie van mijn Norton vrienden....

19 Juli. Toch wordt het een nogal rumoerige nacht met veel geklots. Iedereen is blijkbaar toch moe genoeg om overal doorheen te slapen want tot 7 uur 's morgens blijven we allen in dromenland. Regen.. bweeuuh ! Paniek, maar tegen achten klaart het op en als we buitenvaren schijnt de zon terug in al zijn glorie. De wind is warempel gedraaid en de geel groene mag uit zijn rooie zakske omhoog. Windje kracht 2 à 3 en met een deining uit westelijke richting, toch nog steeds zo'n 2 meter hoog, klapt het spel zo nu en dan wel eens dicht en heeft het steeds de neiging rond de voorstag te draaien. Nadat we de baai van de rio Orinon ingevaren zijn, onmogelijk op te varen voor dieper stekende jachten, trouwens momenteel laag water dus ook voor andere boten is er door de hoge branding zeker geen doorkomen aan, en de brandingssurfers dicht bij het strand bewonderd hebben, schakelen we toch over op de grote genua... we moeten ons nu ook niet te moe maken he, 't is vakantie .
Verder dus naar de ria Santono, waar we nu momenteel voor anker liggen. Ik wacht op Winnie en Johan, maar die zijn de winkelrekken aan het leeghalen. Bon, ik stop er nu toch mee (met dit verslagje) en ga de boot verder klaarmaken om te vertrekken.....
Ook nog een grote merci voor Luc ivm de fles ... "Oostende voor anker" die hij mij toegestuurd heeft. We hebben hem nog niet geopend, maar 't zal nie mankeren...

20 Juli, 18:30h
We liggen sinds enige uurtjes in Santander, Marina de Pedrena, aan de overkant van de Ria. Een nieuwe marina, doucheke, Wifi op de boot, mogelijkheid om met de Ferry naar Santander city te gaan, Ijs te koop in de viswinkel voor de Caiperinha... jongens toch, we gaan nog zot worden.. van geluk.
Een prachtige tocht hier naartoe. Wind, zo'n 4 a 5 Bft in ons gat. Grootzeil met één reefje, fokske, alles op de windvaan dus niks werk om te sturen, alles automatic. Zonneke, bergen links, zee rechts. Mmmm. Nog steeds geen dolfijnen te zien, 't Is er nochtans de koers voor. allez beestjes, kom, kom, kom...... Toch een zware zee. Nu en dan een flinke schuiver, vooral aan de kapen.

Santander binnengevaren, eventjes nog eens een close Encounter met een groot containership... Tsjaa, wij hebben voorrang he ? Hij heeft toegegeven en is uitgeweken. 30 à 50.000 ton (of meer?) wijkt uit voor... 3 ton., maar ja, zo zijn de regels he....

Winnie zal de keukentaken voor deze avond op zich nemen. Het wordt een Paella.... Johan heeft mij zojuist voorzien van een tweede rummeke, een planteurke deze keer. Een Spaans worstje, een chorizo, wordt in schijfkes van 2 mm gesneden. OK, er zit er al eens eentje van 2,5 mm tussen ook, maar een kniesoor die hier over valt !
Straks nog eens de gribfiles downloaden en het weer van morgen eens bekijken. Verder ook eens zien of ik een vliegtuigverbinding met Belgie kan versieren om eens het thuisfront te bezoeken... Een van deze weken ....We zien wel.....
John en Winnie genieten... en daar is niks verkeerd mee. Das de bedoeling zelfs..

Daag,

Winnie, Johan, Jean














2 opmerkingen:

on3bz zei

Hoi Jean en bemanning,de blog ziet er
weer in orde uit he Jean,Ik heb je zien aanroepen naar belgenland op 10140 in psk,je kon mij blijkbaar niet lezen,(20jul rond 20h25)Allee
een goede reis verder en genieten he!
Groeten van on3bz
73

Jean Dekeyser zei

Ja Jacky, ik lig hier in een marina tussen een oop masten en ik heb al ervaren dat het dan zo goed niet gaat. In ieder geval de groetjes en tot hoors.
Jean