17 oktober; naar Pavoa de Varzim - eindstation 2009

Als wij de morgen van de 17e opstaan, is het net of de winter ingetreden is. Koud ! Op weg naar de douches vriezen mijn tenen zowat uit mijn sandalen. Het is en blijft nochtnans nog steeds mooi weer, maar de lange nachten met open hemel sturen de temperaturen in vrije val naar beneden. Het duurt nog tot tegen tienen vooraleer de zon ons terug dat zomerse gevoel geeft.
Als we willen wegvaren zitten we op één meter van de steiger vast in het slijk. Hmm, het is laag water en er is momenteel geen doorkomen aan. Na een paar vruchteloze pogingen er toch doorheen te ploegen op motorgeweld geven we het op. De havenmeester , die er ondertussen ook bijgekomen is , verontschuldigt zich wel honderd keer. Wij maken er niet zo'n punt van en gaan nog eens het stadje verkennen. Dit onvoorziene oponthoud, is helemaal niet erg, want hier in Viano do Castelo is toch wel wat te zien. Een typisch Portugese bouwstijl, mooie historische gebouwen, en overal op de pleintjes zijn speciaal voor ons vandaag folklore feesten aan de gang met zang, dans en traditionele kledij.
Ik zoek toch maar even een internetcafé op en zet de blog van de afgelopen dagen op het net. Even later spring ik ook nog eens een GSM winkel binnen en schaf mij een Portugese SIM kaart aan ter vervanging van mijjn defecte Proximus exemplaar. Prachtig zo'n ultramoderne GSM met alle mogelijke functies, waarvan momenteel nog enkel het fototoestel werkt. De rest, GSM, GPS, Internet, Wifi enz... is allemaal OOS. De vooruitgang is niet te stuiten....Pfffttt ...
Tegen twaalven is het water voldoende gestegen om ons de rivier op te sturen. Mooi warm weer maar geen wind. We tuffen in zuidelijke richting. Na de middagboterham komt de wind en de "Geel Groene" kleurt de hemel. Wij genieten aan een vaartje van om en bij de vier knopen van het rustige zeetje en de voorbijtrekkende kustlijn. De boeien van de golfgenerators komen in zicht, maar de generators zelf, 120 m lange en 3 m diameter rode buizen, waain dmv de golfbeweging elektriciteit opgewekt wordt, krijgen we niet te zien. Tjiens.... Gezonken zeker ?
In de verte komt het einddoel voor vandaag, Pavoa de Varzim in zicht. Het lijkt Oostende wel. Hoogbouw... Dicht bij de jachthaven is ook een historisch centrum.
Hmm ! de haven ziet er mooi en goed onderhouden uit. We worden gastvrij ontvangen en nog geen 5 minuten na aankomst liggen we op een super plaats aan het ponton. Ik informeer eens naar de winterprijzen in deze op het eerste zicht goed gerunde Marina en ontdek dat een zes maands verblijf hier nog een stuk goedoper is ( het verschil is de antifouling voor 2010) (€530 voor zes maanden in het water, elektriciteit en water inbegrepen, gratis Internet) dan in het 10 mijl verder gelegen Leixoes. Pavoa ligt bovendien op het einde van de Metroverbinding naar Porto en naar de Luchthaven. Bovendien heeft deze Marina super sanitair en ook alle nodige technische ondersteuning die een zeiler kan wensen. Ik besluit er een nachtje over na te denken, maar weet eigenlijk nu al dat de Billy hier zal overwinteren....
Boodschappen doen en 's avonds brouwt Winnie een super Chili Con Carne. Vinho Verde bij het aperitief en een rood wijntje bij de Chili....zeilers zijn contente mensen ....
Slaapwel
Winnie, Johan, Jean Snuuuuuuuuuuurk !!!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo !
Het ziet ernaar uit dat deze blog editie 2009 op zijn einde loopt.
Maar je zal zien dat, bij gebrek aan schone blauwe waters, de lucht aan de Belgische kust dramatisch mooi kan zijn.
Een kleurenpallet van sneeuwwit over blauwgrijs tot bijna purper, met regenvlagen die strepen trekken, zodat het altijd anders is.
Ideaal om mee te maken vanop een yacht called SY Seagull ?

Vele groeten en tot binnenkort !

Jean Dekeyser zei

Inderdaad, de blog 2009 is op sterven na dood, maar 2010 komt er aan en dat is het belangrijkste.
SY Seagull, ja , daar hoop ik deze winter nu en dan eens op te vertoeven.
grts
Jean