16 oktober; van Baiona naar Viano do Castelo - Portugal


16 oktober; van Baiona naar Viano do Castelo - Portugal
Voila, het is zover. vandaag zeilen we Soanje uit met bestemming buurland Portugal. Net nu mijn Spaans een beetje vorm begint aan te nemen zal het moeten vervangen worden door het volstrekt onbegrijpbare Portugees. Mijn woordenschat in deze nieuwe taal bepekt zich momenteel tot een "Bon Diaz" en "Obrigada", respectievelijk "goeiendag" en "Dank U", maar dat zullen we ook wel te boven komen denk ik, vooral daar de Portugezen, meer dan de Spanjaarden het Engels machtig zijn.
Aan het geklots, die deze nacht in de haven van Baiaona ons deel was meende ik uit te maken dat er toch wat wind is. Voorspellingen 3 tot 5 NE, dus dat lijkt ons wel wat. We zijn alle drie vroeg op, maar toch durt het nog tot na negenen voor we het zeegat ingaan. De laatste Ria en het wondermooie eiland Cies, liggen te blinken in de morgenzon. Met gemengde gevoelens zie ik Spanje in het kielzog verdwijnen. De wind neemt bovendien zienderogen af en de kleine fok zit allang terug te zoezen in zijn rood witte zak, vervangen door het grote werkbeest, degrote Genua. Even later mag deze ook terug opgerold worden en moet meester Volvo ons verder voortstuwen. 't Zal toch weer geen waar zijn zeker ?
Over een meer dan vlakke, olieachtige zee gaat het verder. Een smoske over de middag, een stukje meloen, zonnen.... Achter ons verschijnt een andere boot, ook op motor. Een Engelsman met een 34 voets vree dik schip, wss een oude IOR racer, vlak dek, gebombeerde zijkanten. Mooie ronde vormen.
Tegen tweeen krijgen we dan toch een windje, eerst recht op de neus, alsmaar meer krimpend zodat we aan 10 knoopkes windsnelheid, er toch het fokje opzetten en aan de wind zeilen. Motor uit, rust. Nog geen half uur later, de wind is nog meer naar het Oosten gekrompen , kan de grote genua er terug op. De Engelsman ligt naast ons en loopt in. Nog wat later, de wind zit nu eindelijk in de voorspelde Noordoost hoek, gaat de Geel groene er op en nu wordt het menens... Het GBR zeil voor ons wordt terug groter en net als we hem voorbij lopen draait die flauerik zijn Genua in. Wij verwachten ook een Spi omhoog te zien schieten, maar niks. Motorke aan. Pfffft flauw hoor. Net voor ons vaart hij de haven van Viano do Castelo om ons even later te helpen bij het aanleggen. "You have a fast boat" zegt Johan... "Yes, we have a good Engine" replikeert de Engelsman gevat.
Onze eerste Portugese haven valt op. Het is hier overal netjes, een vriendelijke havenmeester komt ons in onberispelijk Engels uitleggen wat hij van ons verlangt; alle boordpapieren, paspoorten meebrengen naar de capitano de Port. Wij denken hier op de rivier te kunnen blijven liggen, maar even later blijkt dat het hier vooral 's nachts niet zo veilig is ivm de vele voorbijvarende vissersboten en de straffe stroming. Johan ziet het gevaar eerder komen van de kant van de vele jongeren die hier aan de rivierkant rondhangen.De brug wordt gedraaid en krijgen we alsnog een mooie ligplaats aan het ponton.
We gaan boodschappen doen en in een supermarktje en kopen voor vanavond een gegrild en platgeslagen kieken ( zeer lekker) en vullen de Billy voorrraadkamer terug aan met o.a. Vinho Verde en een paar andere Portugese wijntjes. Tegen achten wordt wat Pasta klaargemaakt, beetje Pesto erbij, een lekker glaasje wijn- de Portugese varieteit moet zeker niet onderdoen voor zijn Spaanse buur- en de gegrilde kip. MMMMMmmm !
Tegen elven ligt iedereen weer omver. Ik doe nog een poging deze blog wat bij te werken , maar geraak niet verder dan de titel. Morgen verder doen dus
Daag
Jean, Winnie, Johan
17 oktober;
We zitten vast in het slijk in de haven en kunnen niet eerder buiten dan na de middag...... Geen straf want een vree schoon stadje hier. Anders dan Spanje, een stuk ouder en typischer...
Straks naar Pavoa de Varzim en dan Porto...

Geen opmerkingen: