14 oktober Ria de Aldans en Sanxenxo

Zo rustig was de nacht op Isla de Cies trouwens niet. Zowat halverwege de nacht steekt een landwindje op (voor ons recht op de kust van het eiland) en de Billy vindt het nodig op de lichte deining die hierdoor ontstaat wat te knikkebollen. Ik moet er eens uit om hier en daar een val nog wat door te zetten, het roer in een andere stand vast te binden enz... Toch blijft het zuchten, kreunen kreunen en snurken (Johan) tot er uiteindelijk terug een mooie morgen aanbreekt in het paradijs.
Tegen tienen gaan de zeiltjes omhoog en moeten we nog even rondvaren omdat blijkbaar een hele ploeg duikers bezig is aan onderwaterwerken (??) net voor het strand. Ik had hier helemaal niet op gelet, maar een hevig protest van op één van de boten maakt ons plots bewust van de blauw/witte duikersvlag.. Oeps !
Een mooi windje, nog steeds uit Oostelijke richting en we gaan aan de wind richting Isla de Ons. De leute gaat rap over in een drijfpartij, die ons na een paar uur de kleine Ria de Aldans invoert. Daar is het helemaal gedaan met de zeilwind en wordt de pruttelaar tot leven geroepen. We gaan voor anker tussen de vissersvloot van het dorpje Aldans en scheuren nog eens met klein Billytje de kant op. Siesta en bovendien helemaal niks te beleven hier. Mooi en typisch vissersdorpje, dat wel, maar dat is het dan ook allemaal gezegd.
Allez vooruit; anker terug omhoog en op een zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer licht zeebriesje de ria terug uit. Het is bakken. We zitten met zijn drietjes in de schaduw van het grootzeil, voetjes in het water. De grote genua komt er verder ook nog eens aan te pas, maar tegen zessen moet de motor ons tenslotte toch nog de haven van Sanxenxo binnenslepen. Vandaag was het heet, zeker om en nabij de 28°. De dolfijnen zijn in staking en laten zich niet zien, hoe hard Winnie ook het platte water afspeurt naar enig leven. Havengeld in deze luxe marina is €10, winterprijs, en groot verschil met de €25 toen ik hier alleen was in September.
We gaan boodschappen doen, kraken een heerlijk flesje wit op een terrasje en ik ga ook nog even het internet op. De zomer blijft nog in onze contreien, tot het einde van deze week, das al goed dus.
Achter ons ligt een grote grijze boot. Tot mijn verassing een RM1050... Dju , wat een schip. Johan en ik staan er, na het avondeten, een Tajine, wss de op één na laatste van het seizoen, met een glaasje rood ons gedacht over te zeggen. Behalve de prijs is er op deze boot niet veel verkeerds aan te merken. Smek Smek....
De planning is morgen naar Bayonne te varen en dan, ik weet dat het moet maar 't zal toch met spijt in het hart zijn, vrijdag 16 oktober, na meer dan twee maanden in het mooiste zeilwater van Spanje, mijn mooie Rias te verlaten richting Portugal. Porto, het einddoel voor dit jaar is in zicht, weliswaar nog met een tussenlanding in Vigliano de Castello.
Winnie en Johan willen op zondag Porto nog eens bezoeken en dan is het wachten op Erna, om mij tegen het einde van de maand mee naar het koude Belgie te nemen. Billy blijft in Portugal, veeeeel te koud daar in Oostende zegt ie... de gelukszak...
.

Geen opmerkingen: