Lulworth Cove – Weymouth - Falmouth


Zaterdag 31 mei: Lulworth Cove – Weymouth
We ontwaken in ons mini paradijsje. In de volledige cove liggen 4 boten. Er is nog geen enkele toerist te zien. Dit zal in de zomermaanden wel anders zijn. Een zacht briesje belooft ons een mooi zeiltochtje van weliswaar amper 7 mijl, maar toch. Eens buiten blijft van dit prachtig briesje vrij weinig nodig en er rest ons niets anders dan terug de motor te gebruiken. Tegen onze principes maar voor deze keer moet het maar. We hebben een afspraak met mijn vrouw Erna, Johan, mijn nieuwe bemanningslid en vrouwe Winnie in Weymouth en we moeten nog boodschappen doen voor het eten voor vanavond. Hmmm!
We worden echte watjes want nauwelijks een groot uur na het vertrek in de Cove, liggen we al weer vast in Weymouth. Bekend terrein voor ons want twee jaar geleden waren Dirk, Inge en ik hier ook met de Elegance (zie www.elegance-be.tk) na de overtocht uit de Azoren. Er is hier schijnbaar nog niets veranderd. Wat zou het, “This is good old England, it ain’t Belgium”. …..
We gaan inkopen doen om ons bezoek in de watten te leggen. Dirk ziet het zitten om twee grote staartvissen klaar te maken, voorafgegaan door een voorgerechtje met zalm. Lekker. De sfeer zit er in.
Daar we met zijn vijven moeilijk een slaapplaatsje vinden op de Billy, wordt ook een B&B georganiseerd op de kaai enkele tientallen meters van onze ligplaats.
Met pijn in het hart neemt Dirk afscheid. Een goede kameraad vertrekt, een goede komt in zijn plaats. Zowel Johan als ikzelf zijn nogal ongeduldig om te vertrekken. De stroom wacht niet. Rond elf vertrekken we dan uiteindelijk na een halve vaste start waar opeens geen enkel toestel meer werkt. Geen GPS, geen VHF, geen dieptemeter.. Johan had per ongeluk de batterij-switch afgezet. Oef !
Na een uurtje zitten we midden in de Portland race. Toch serieuze brekers komen ons tegemoet. Eentje ervan breekt over het voordek. Johan, die dit nog nooit meegemaakt heeft, kijkt wat ongerust. Geen plaats om met slecht weer te komen. We lopen 10 knopen over de grond met een watersnelheid van 4,3 kts !!!!!!
Even later zijn we er door. Spijtig genoeg nog steeds geen wind. Wel prachtig weer; De stroom komt en gaat en zo rond negenen ‘s avonds kunnen we eigenlijk Dartmouth binnenlopen. Ware het niet dat de stroom juist in de goede richting draait, hadden we het nog gedaan ook. We besluiten toch door te zetten na het horen van het weerbericht. NW 3 à 4, occasional 5. Er moet toch eens wind komen…. Spijtig genoeg zal het niet voor direct zijn. We zien ons genoodzaakt verder te motoren en lopen tenslotte na 101 mijl, waarvan toch zo’n 90 op de motor, Falmouth binnen, na een huzarenstukje GPS, diepte, gehoor en feeling navigatie in een potdikke mist.
De afgelopen nacht hadden we een wachtsysteem ingevoerd per 3 uur. Ondanks dat we toch beiden geslapen hebben zijn we alle 2 bekaf van de spanning.
We hebben de weerberichten eens bekeken en denken dat we morgen of woensdag naar de Scilly’s gaan.


Laatste bericht: dinsdag 3 juni 07:00h: we vertrekken naar Newlyn, halverwege de Scilly’s en Falmouth

Wordt vervolgd

Johan en Jean

Geen opmerkingen: