Falmouth --> Weymouth

Dinsdag 10 juni: Famouth naar de River Yealm
De volgende morgen lijkt alles terug opgeklaard. Er staat wel nog een mooi windje. Tegen negenen, zeiltjes op en we zeilen de rivier af. Een solozeiler in een deriveur zeilt met ons mee. Terug een tochtje van zo’n veertig mijl naar de “River Yealm” staat op het programma. Het wordt een prachtige tocht. Nu en dan een windstilte wordt afgewisseld met lange perioden met een zacht briesje. We hebben en Paravane uitstaan ( om Makreel te vangen) Na een poos is het duidelijk dat de makreel enkel bijt tijdens de periodes van zwakke wind. Van zodra de snelheid boven de drie knopen gaat, bijten ze niet meer. ’ t Zijn tenslotte Engelse makrelen niewaar. De ene makreel na de andere wordt opgehaald. Johan, die dit gedoe aanvankelijk met lede ogen aanzag, wordt steeds enthousiaster. Toch stoppen we na 6 makrelen. Die worden gekuist en direct gefileerd voor de BBQ deze avond.
De Yealm wordt opgevaren en we maken ons vast aan een boeitje. Een havenmeester is niet te zien en we besluiten morgen vroeg te vertrekken. Zo sparen we havengelden uit. Telkens 15 a 20 pond per nacht, met soms matige faciliteiten (douches e.a.) zijn een beetje te veel van het goede. We zijn wel braaf, maar niet gek.
De BBQ wil niet branden en de makreel wordt dus gebakken in de pan met als gevolg dat de Billy na drie dagen nog naar makreel stinkt.

Woensdag 11 Juni: River Yealm --> Dartmouth
Vroeg opgestaan en met een matig achterlijk windje de rivier uitgezeild. Grootzeil en uitgeboomde grote Genua. Dit gaat zo zijn gangetje totdat de wind er tenslotte de brui aangeeft en vader motor terug aangaat. Goed voor de batterijen. Ter hoogte van Start Point moeten we een stuk oploeven en kan het zeil terug overnemen. Rust. Eindelijk. Tegen tweeen lopen we Dartmouth binnen. We krijgen een berichtje van Eva dat ze tegen 20:00h zal aankomen. We doen boodschappen en ruimen de boot wat op. We liggen in Kingswear in Darthaven Marine en even later belt Eva vanop de tegenoverliggende oever. We gaan haar ophalen met het rubberbootje. Ze heeft een grote zware rugzak bij. Even later blijkt die plots een zevental kilo lichter als ze haar drankvoorraad (enkele wijnflessen en een fles Pastis eruit haalt. Goe meiske die Eva !

Donderdag 12 juni: Dartmouth: harde wind.
Het weerbericht ziet er niet fraai uit. Harde Noorderlijke wind 4 à 5 . 6 à 7 later. Brr ! Niets voor ons. We gaan de Dart opvaren. Zonder kaart lijkt dit aanvankelijk wat moeilijk doch de volledige rivier ligt vol boten op boeitjes afgemeerd. Door deze botenrij te volgen , komen we uiteindelijk op het verst bevaarbare gedeelte aan tegen de middag. We hebben nog een uurtje vóór hoog water. We bakken pannenkoeken en laten het niet aans ons hart komen. Tegen 13:00h trekken we het zeil op en zeilen terug naar Dartmouth. We leggen de boot terug aan in de Marina en doen alsof onze neus bloedt en “vergeten” ons aan te melden bij de havenmeester. De yuppies die dit bureau bevolken moeten maar zelf eens uit hun pijp komen. We nemen de overzet naar het stadscentrum en proeven nog maar eens van een Engelse specialiteit: fudge ttz een soort zachte caramels. We maken een wandelingetje naar het Dartmouth Castle en gaan nog tegen beter weten in een Guinnes drinken in de Dartmouth Yachtclub. Slecht dat dat is ! Niet te zuipen. !

Vrijdag 13 juni. Never sail on Friday the 13th
Als het weerbericht OK is, zeilen we ! To hell with it !

Zaterdag 14 juni
We hebben gezeild en liggen nu terug in Weymouth….. Later meer

Geen opmerkingen: