Dinsdag 3 juni: Falmouth – Newlyn – 35 Miles

Dinsdag 3 juni: Falmouth – Newlyn – 35 Miles
Een West tot NW wind waait stevig als we rond 07:00h Falmouth Marina verlaten.Ons ontbijt bestond uit een banaan met wat Muësli. We verwachten een ruw ritje , dus koffie en een zwaar ontbijt (vb bacon and eggs, amaai mijn cholesterol) is niet aan te raden.
Het is eigenlijk wel mooi weer. Het eerste stuk is voor de wind. De Navik windvaan stuurt als een dronkeman. Een en ander wordt nagezien, gesmeerd met WD 40 en verbeterd. De wind neemt toe, dus wordt ook een eerste rif gestoken. We blijven een 3-tal mijl van Lizard Point af ivm de Overfalls ( brekende zeeën veroorzaakt door sterke stromingen en ondiepten rond een kaap)
Langzaam aan komen we op een aan de windse koers. Het gaat goed. Ondanks een 22 kts wind nemen we relatief weinig water over.
Tegen de middag is Newlyn eigenlijk al bezeilbaar en we gaan overstag. Spijtg genoeg draait de wind van W-NW na NW en moeten we nog een paar keer overstag vooraleer we de haven kunnen binnenlopen. Een windvlaag gaat er met mijn pet vandoor. Een reddingsoperatie mislukt en de pet gaat de diepte in ( 40 m) Soit !
Newlyn is de grootste vissershaven van ZW Engeland en er zijn eigenlijk geen voorzieningen voor Jachten. Toch vinden we relatief gemakkelijk een plaatsje langszij een andere zeilboot die hier toch al enige tijd ligt, te zien aan de meeuwenstr… op zijn dek. Heughh ! Vieze beesten.
We doen een "puderondje" in het dorp en gaan boodschappen doen in de plaatselijke supermarkt. Terug op de boot beluisteren en bekijken we het weerbericht op de VHF en de Navtex . Het ziet er niet zo fraai uit. De gale warnings vliegen ons nog maar eens om de oren. Toch wat dichtbij nu. Ook voor onze sector geldt een "strong wind warning". NW 4 a 5, backing SW 6.
We maken ons niet te veel zorgen en zien morgen wel .

Woensdag 4 juni Newlyn
Gale warning for "Shannon" zorgt voor de regio "Lands End and Isles of Scilly" voor een "strong wind warning SW 5 a 6 occasional 7. We blijven dus in de haven . Morgen wordt het beter.
We gaan een wandeling maken naar Mousehole, een typisch Cornwall dorpje op twee Mile afstand ( 3km) met piepkleine droogvallende haven. Overal pittoreske huisjes met vriendelijke dames die er echt op uit zijn om ons de weg te tonen to " very exclusive places" . Spijtig genoeg zijn het gros van deze dames van een leeftijd die ons niet zo inspireert tot andere dingen dan het braaf opvolgen van hun instructies. We keren terug lags het "coastal path" , waarbij het einde van het woord "path" met overdreven "th" uitgang moet uitgesproken worden met de tong tussen de lippen zodat het speeksel alle kanten uitvliegt. Jongens, jongens….
Tegen drieen zijn we terug en eten zoals de echte rijken. (we zijn ook rijk)
Johan’s kookkunsten zijn niet zoals die van Dirk. Het lijkt ons beiden beter dat ik als kok fungeer. Johan biedt zich aan als "plongeur" en als manusje van alles in de keuken. Het in blokjes snijden van 3 op 3 mm van een ajuin is zijn specialiteit. Een secuur manneke, die Johan.
Deze avond gaan we in het lokale vissers – diepzeeduikers clubje nog eens op Internet (gratis) kijken wat de dag van morgen ons op weergebied zal brengen. Volgens mij ziet het er niet al te slecht uit.
We horen zopas dat ons derde bemanningslid Eva waarschijnlijk vrijdagavond met de trein komt. Waarschijnlijk liggen we dan op de Scilly’s op anker in St Mary’s zodat ze ook nog eens de ferry zal moeten nemen. We verwachten zo rond dinsdag of woensdag de terugweg aan te vatten, maar zoals je weet is plannen met een boot nogal moeilijk. Het zou mij niet verwonderen mocht nog een weekje extra congé nodig zijn ( graptjen ee, graptjen…)
We zitten momenteel in rechte lijn zo’n 320 mijl van Oostende.
Op het log staan er momenteel 350. Nog 30 miles to go.
Tot een volgende
Johan en Jean

4 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi,

Zo te zien hebben jullie al een flink stuk gevaren... Hopelijk hebben jullie de volgende weken wat beter weer!

Groetjes van de "blokkende" medemens

Ben

Unknown zei

Hallo levensgenieters,

Proficiat je zal er nog geraken op je lang verwachte Silly's.Geniet er maar van want eenmaal thuis is het gedaan met leven als God in Engeland!!!!!!


Vanwege de kostwinster.

P.S. Ga morgen een nieuw petje gaan halen!


De mama

Unknown zei

Hallo,
hopelijk beter weer zodat jullie goede vooruitgang boeken hier niet veel soeps dus genieten maar groetjes octave melodia

RYCO zei

Bonjour à tous,
Superbe votre croisière très gai à lire même si j'ai du mal à tout comprendre j'ai mon épouse qui me traduit les mots que je ne comprend pas.
Bon vent, comme dirait le présentateur de l'émission francaise Thalassa.
Joseph ''ALIBI''