Dag 5 . Van St Valerie naar Dieppe.

Na een verkwikkende nacht, ik ben wakker om 0700h en ga alvast brood halen.. Kobe  verschijnt iets later ten tonele.
We maken we ons klaar voor een volgende trip. De sluis gaat open om 1000h, de brug ook, volgende opening is 1030h. De sluisman raadt ons aan pas om 1030h te  vertrekken. De stroming kan nogal "geweldig " zijn volgens hem..... nou .... ?
Om 1000h gaat alles open... er gebeurt niets. Enkele vissers met zware motorbootje liggen voor de sluis. Plots, na amper één minuut begint een stroming om U tegen te zeggen binnen te  komen. Een ware wildwaterrivier  wordt het. Met groot motorgeweld gaan de vissers erdoor. Geen spek voor de 9pkaatjes van de Billy.... Wij wachten nog even.
1030h is het een pak rustiger en weg zijn wij, samen met alle andere zeilboten.  20 Miles naar Dieppe, stroom mee voor de eerste uren. Het is mooi weer. Opkruisen nog steeds maar wat geeft  het. Het wordt echt genieten. Het water is blauw blauw blauw..... Het wordt een race met alle andere boten. Ieder rak wordt betwist, wij lopen absoluut niet slecht, lopen uit over stuurboord, verliezen weer wat over bakboord.... raar hè? 


Mijn mast staat nochtans recht, mss iets te maken met de gewichtsverdeling aan boord? De Billy helt iets over naar stuurboord, is dus zwaarder aan die kant.  Nou  ja, t'kan kloppen?  Nee?Als de stroom tegen draait gaan we vlak onder de kust varen in ondiep water..... Ik vergelijk i boating met Navionics. Volgens Navionics varen we nu over het strand...  slik!
Dieppe komt in zicht, en plots zijn we er. We varen binnen en gaan eerst tanken. Nadien inschrijven in het nieuwe Marina gebouw. Dieppe is een gezellige stad. Mooie winkelstraat en veel terrasjes. Wij hebben dorst en gaan een pint drinken . Later boodschappen doen, een worst als aperitief, hamburgers als avondmaal, op een baguette, met ajuin, tomaat en kaas.
Onze buren zijn ook Belgen, met een dehler optima 34 (met helmstok).... Mooie boot, als ze even later verschijnen wordt kennis gemaakt. Ze zijn van over de taalgrens ,  leuk, ik kan mijn Frans bovenhalen.We spelen terug enkele Jazz tunes, Onze buren zijn fan blijkbaar. We worden uitgenodigd iets te komen drinken, de schipper van de Belouga haalt warempel ook een gitaar boven en we jammen nog enkele blues en franse chansons bij elkaar tot het echt te laat wordt om nog verder te gaan.
Een formidabele dag!

Geen opmerkingen: