Zondag 25 mei: Oostende - Boulogne



Zondag 25 mei: Oostende - Boulogne
Wegens allerhande omstandigheden is ons vertrek uitgesteld tot zondag 25 mei. Op het eerste gezicht niet echt een goed idee, want op zaterdag was er een prachtige zeilwind. NE 3 a 4, naderhand toch toenemend naar een vette 5 en naar we later hoorden poeierde het aan kaap Griz Nez toch met een dikke 6, dit alles onder een stralend blauwe hemel.
Niets van dit alles op zondag waar een door sommigen lang verwachte regen met bakken uit de hemel spuit. Soit, we vertrekken dus tijdens een korte opklaring.Ter hoogte van Mariakerke gaan de hemelsluizen terug open. Dirk en ik bekijken elkaar en beklagen ons zelf.
De wind is gelukkig licht zodat het comfortabel varen is en we met de grote genua uitgeboomd en volle grootzeil toch een geruststellende 4 knopen lopen. We zijn weg . Even later zit Dirk onder een grote paraplu in de kuip terwijl ik hem als troost een eerste aperitiefje offreer die hij tot mijn verwondering weigert. Een warme koffie gaat er wel in. Doetjes !
Ter hoogte van Nieuwpoort breekt onverwachts de hemel toch open en even later zien we zelfs de zon. Dit zal voor de rest van de dag zo blijven. Wat slecht weer ? Waar slecht weer en storm ?
Met behulp van een pak stroom vliegen we doorheen de pas van Duinkerke. Ook Duinkerke West passeren we nog net aan een gezapig tempo maar dan is het plots over met onze leute. De stroom draait. We willen toch minimum tot in Calais geraken en zetten door zonder de motor te gebruiken.
Tegen negenen is het nog steeds prachtig weer terwijl het op de NAVTEX toch Gale warnings blijft regenen. Waar halen ze het. Nu zitten we wel met een dilemma. Als we Calais binnenlopen en het is morgen zoals voorspeld slecht weer, dan is daar weinig te doen. Bovendien zal de stroom binnen het uur terug draaien en kunnen we even goed doorlopen naar Boulogne.
Juist voor Griz Nez is de wind toch plots op en moet de trom aan. Even na de kaap komt hij terug en moet de grote Genua er nog af. 10, 12, 14, 17 kts wind !

Maandag 26 mei - Boulogne
Rond middernacht of iets later spuiten we onder vol grootzeil en fok de haven van Boulogne binnen na een akefietje met een fast Ferry. Die zagen we op de AIS met een rotvaart van 35 knopen onze richting uitkomen. Nog anderhalve mijl, nog 1 mijl. Via kanaal 16 toch even opgeroepen en het geruststellende antwoord van de man op de brug dat hij ons wel gezien had. Oef!
In de binnenhaven roept iemand ons iets toe wat we niet verstaan. We leggen aan in een praktisch lege haven. Raar. Na nog een welverdiende aperitief en nog wat boterhammetjes, we zijn beiden te moe om nog iets warms klaar te maken, kruipen we onder de wol. Ik in de achterkabien, Dirk in de neus, kwestie om niemand te storen met snurkgeluiden van deze of gene. Ik noeme gin namen, 't is te delikoat .... Lang liggen we echter niet meer wakker.
De volgende morgen giet het terug. Op de WIFI geven de weerberichten een weinig opbeurende voorspelling zodat we er voor kiezen hier te blijven en een bezoek te brengen aan Nausica. Dirk is er al eens geweest maar maakt er geen bezwaar van dit nog eens te doen. Het is wel de moeite. Vooral de aquaria met tonijnen en haaien en ook het nagemaakte tropische rif zijn werkelijk fenominaal.
Als we na ons bezoek buiten komen schijnt de zon en staat er een zacht windje. We zien ook tot onze verbazing dat de haven met een stalen kabel afgesloten is. Hier en daar staan borden . De plaatselijke vissers zijn met een actie bezig tegen de hoge dieselprijzen. Ze kunnen van onze volledige steun getuigen maar wij hopen dat ze ons morgen wel laten vertrekken. De haven meester is er alvast van verwittigd dat we geen havengelden meer betalen mocht dit niet zo zijn.
Zo kan elk zijn actie voeren denk ik maar zo. We krijgen alvast de volmondige steun van onze Hollandse buren. Uiteraard.
Uit frustratie gaan we bij de plaatselijke visboer wat oesters kopen en smikkelen die aan boord in het middagzonnetje op. Een flesje witte wijn (per ongeluk een rode opengetrokken maar dat maakt niet uit) moet er aan geloven….


Dirk en Jean

Geen opmerkingen: