Roerlagers NOK

Na onze trip naar de Scilly's merk ik op dat mijn roer steeds stroever blijkt te werken. Allerhande theorien worden geopperd; opwarming van de roeras (aluminium) door een hogre zeewatertemperatuur, opzwellen door wateropname van de nieuwe (sinds maart) erthalon roerlagers. (achteraf bijkt dat dit materiaal inderdaad niet geschikt is voor onderwater toepassingen.
In ieder geval is het nu, begin augustus zo erg dat er eigenlijk niet meer mee te varen valt.
Vrezend voor beschadiging van de automatische piloot, de windvaanstuurinrichting of erger nog; helmstokbreuk, wordt met Michael, onze nieuwe havenmeester, een afspraak gemaakt om de boot nog maar eens uit het water te halen.
Vrijdagavond 8 augustus is het zover. Het onderwaterschip ziet er nog steeds goed uit. Enkel een groene slijmlaag, geen andere aangroei te bespeuren. De romp wordt voorzichtig met de borstel en de waterspuit behandeld om de antifouling zoveel mogelijk daar te laten waar hij moet zitten, op de romp dus.
Het roer verwijderen gaat nog betrekkelijk gemakkelijk. De roerlagers verwijderen wordt een ander verhaal. Na enig geklop met een zware houten hamer en een speciaal door Johan geprepareerd stukje, wordt al snel duidelijk dat dit niet de goede manier is. Een nieuw systeem wordt uitgedacht. Met behulp van een lange draadstang, een speciaal voor een dergelijke handeling gemaakte klok (van één van mijn moto's) enige moeren en een paar grote rondellen worden de weerbarstige lagerbussen uit de romp gewonden.
Opmeten en vergelijken met de originele afmetingen van de roerbussen brengt aan het licht dat deze maar eventjes .5 mm uitgezet zijn.
Wat nu ? Nog even wordt een poging gedaan deze op de draaibank terug naar de goede maat te brengen maar al snel wordt duidelijk dat dit niet zal lukken. Centreren in de klauwplaat gaat niet ideaal en dit resulteert niet in een goed resultaat.
Het verdict: nieuwe lagers, van een ander, meer geschikt materiaal (Polyethyleen hoge density of teflon) zijn nodig.
De oude lagers worden de volgende dag terug gemonteerd. De boot stuurt terug als een veertje, maar de speling is uiteraard terug veel te groot.
Terug naar af !
Shit !
Jean

Geen opmerkingen: