Naar Engeland of toch maar niet

Begin September, de laatste mooie zomerdagen komen er aan. Het kriebelt om nog wat mijltjes te maken. Nederland? Frankrijk? Engelands witte kalkkust?
Voorbereidingen bestaan er voornamelijk uit, de lege provisiekast van de Billy op te vullen. Behalve een flesje rum, wijntje, biertje wordt ook de minder spiritueuze watervoorraad met een 100tal liter aangevuld. Enkele pilletjes tegen de beestjes erbij. Ik vertrouw de lange leidingen op het ponton niet.
Verder vooral enkele broden, kaas, eieren, spek, sla, tomaten, ajuin, look, wat vlees enfin de gebruikelijk mikmak.....een gerookte ringworst kruidt de lucht in de kajuit met Ardense geuren... Nou ja wat dacht je, de worst komt dan ook uit de handen van een gerenommeerde beenhouwer van het Waalse La Roche. Vorige week meegebracht. Lekker !
Zaterdag en Zondag weinig wind, hoofdzakelijk S 2 à 3, maandag krijgen we een SW 4 à 5 met een belofte naar meer. Het wordt dus richting Frankrijk, mss Dover. Dit lijkt me het meest logische.
Zaterdagmorgen komt Corry aan boord, een hele reeks lekkernijen klingel-klangelend in zijn kitzak. De kruiwagen van de club komt er aan te pas om alles naar de boot te krijgen. Honger zullen we niet lijden ... dorst zeker niet...hihi.
Tegen elf uur zijn we buiten. Scherp aan de wind, een knoopje of 8 à 10 op de windmeter, het gaat net. Met de stroom mee glijden we de lelijke appartementsblokken van respectievelijk Blankenberge, Wenduine, het iets minder verprutste De Haan voorbij. Aperitiefje, jawel, een Ricard -we gaan toch richting la Douce ?....- met een paar schijfjes worst, vervolgens de Atlantic Wall van Oostende, lekkere boterhammetjes met sla, tomaat en kaas. Middelkerke, Westende en verdorie, tegen vijven zijn we al voor Nieuwpoort.
Aiai, de stroom draait, de wind ook, gelukkig in de goede richting en de snelheid over de grond die we missen door de stroom wordt ruimschoots goedgemaakt omdat we nu de grote halfwinder, ons geheim wapen in licht weer, kunnen opzetten. 8 Knoopjes wind, vier knopen snelheid door het water min stroom blijft nog een dikke 3 over. Over de Broers bank, de diepte daalt naar minder dan 2,5 meter.... onder de kiel he ! ....ach wat, het is hoog water en rustig.
Duinkerke nadert, de Franse vlag gaat in het stuurboordswant, na wat gepruts om de kegel eruit te halen. Hebben we in Frankrijk niet nodig.... Spaghettisaus staat al te pruttelen voor straks. Leuk he , licht weer.... De zon gaat schitterend onder ....
Tegen negenen leggen we aan. Lekker eten, wijntje, jaja, het leven van de zeeman is niet mis he ?......

Iets na twaalven start Corry, snipverkouden, een hoestbui die zowat de ganse nacht duurt, ik slaap slecht.... tegen zevenen zijn we op. Spek met eieren en vertrekken maar. Le "Capitain du port" slaapt tot negen uur... ja seg.... zolang kunnen we niet wachten he ?
De zondag wordt een herhaling van de zaterdag. Prachtig weer, vlakke zee en een zéééééééééééééééér licht windje uit zuidelijke richting, die geleidelijk naar West draait. We geraken tot voor Calais, buigen met de wind af naar de Engelse kust en zien in de verte de krijtrotsen van Dover liggen. Op de Navtex komen berichten binnen voor morgen . Dover,Wight, Belgian Coast: SW 5 to 6, occasional 7 en we besluiten onze kar te draaien en met het overgebleven zuchtje West , terug richting Duinkerke te varen. Vandaag vereren we de andere klub (die aan de Bakboordkant) met een bezoek. Pas aangelegd steekt de wind op. En nog geen klein beetje. Hoog gefluit de ganse nacht in de stagen. Bibi ligt natuurlijk weer te draaien en te keren in zijn kazematte. Als ik tegen de morgen mijn hoofd buiten steek, is het niet alleen windstil, naast de boot klinkt ook een luide plons. Maar dan ook echt een maxi plons...een vis kan het niet zijn, ... een zeehond op het ponton ? Corry? Nee, die is het ook niet, die slaapt nog....
Eventjes naar boven om de vuilnisbakken te ledigen. Ook hier weeral geen kat te bespeuren. Douchen kan ook niet, alles dicht. Vertrekken dan maar he ? Op zee staat nu toch een mooie SW bries. Na een half uurtje, zelfs een reefje in het grootzeil, fok op de boom en genieten maar. De snelheid loopt op ..... 5, 6, yesssss 7 kts... De elektrische piloot stuurt. Plat voor de wind werkt de Navik niet zo goed. Met stroom tegen gaat het niet vlug. We gaan terug over de Broersbank. Hoog water.... Het pasje is voor Watjes.... Plots een grote golf, we schieten vooruit, grootzeil komt een eindje naar binnen, valt terug met een klap en ja hoor, De Giekneerhouder is met beslag en al van de giek gerukt.... een gapend gat van zo'n 4 cm .....Aiai, er komt overal sleet op. Met wat touw en knoopwerk hebben we 10 minuten later terug een geimproviseerde neerhouder die nog werkt ook. De radertjes voor een deugdelijke herstelling beginnen reeds te werken....
Voor Oostende wordt het wat kalmer. ETA wordt berekend zo tegen 17:00h...Kwart voor vijf, nog even wachten voor een Ferry die zonodig net op dat moment de haven uitmoet en we zijn er. Een mooi zeilweekend is weer voorbij. De meiskes zijn blij. Een karrevracht eten gaat terug mee naar huis.

Groetjes van Jean en Corry

Logstand: 155 mijl


PS: een weekje later is de giek hersteld. Enkele windingen glasmat/epoxy op een kaalgeschuurde giek ( anodisatielaag verwijderd voor betere hechting) en een strop die de volledige giek omsluit. Ziet er zeer sterk uit.. Zie foto's... ondertussen ook het grootzeilaangrijpingspunt op dezelfde manier aangepast.. Ervaringen met dergelijke herstellingen ? Nou nee, maar wel met de sterkte van epoxy, ik ben er gerust in....Geen opmerkingen: